Bloggar

Ingenting är omöjligt

By  | 

Ibland behöver man bli påmind. Om hur viktigt det är att stanna upp och fundera över vad man blivit och vad man gör. Är det här vad jag vill? Gör jag det jag en gång drömde om? Bidrar det jag gör till något bra? Mår jag bra? Har jag kul? Livet är kort. Det är värt att levas varje dag. Gör du det du brinner för? Om inte – vad hindrar dig från att göra just det?

Det här var tankar som började komma till mig för drygt två år sedan. Då var jag 42 år och hade jobbat drygt 20 år i samma bolag. Ett bolag som nu var världens största säkerhetsföretag, som bytt namn och ägare tre gånger. Och som bytt ledning och inriktning betydligt fler gånger.

Jag började min långa resa i bolaget med ett jobb som väktare. Ett jobb som jag trodde skulle vara några månader. Jag minns min mammas ord och jag minns en del vänners ord den dagen jag berättade vad jag skulle göra efter mina ekonomistudier och en tids arbete i restaurangbranschen.

 –   Men Anni, du som är så liten och kort och tjej kan väl inte jobba som väktare? Det är väl farligt? Vad ska det vara bra för? Det klarar du aldrig.

Då hade jag redan bestämt mig. Jag skulle bli väktare. Det verkade intressant, spännande, annorlunda och dessutom var det ganska bra betalt. Jag kunde under tiden fortsätta fundera på vad jag skulle göra sen – på riktigt. Och jag visste att det inte handlade om storlek eller att jag var tjej. Det handlade om service, om att göra nytta i samhället och till det behöver man inte storlek eller styrka. Man behöver sunt förnuft, ett stort intresse för människor och en vilja att göra något bra.

Jag avancerade snabbt, jobbade dagar och sedan nätter och blev kvar. Jag bytte mellan olika tjänster, avancerade till vikarierande gruppledare, gruppledare och regionsassistent. Här fanns möjligheten att utvecklas om man visade vad man ville.

Och varje gång jag fick en klapp på axeln fick jag ny energi, jobbade ännu mer och det gav bra resultat. Så bra att jag fortsatte klättra uppför karriärstegen. 1998 avancerade jag till Driftchef med ansvar för runt 140 väktare och drygt 10 stora kunder. Ledare, hårt arbete, långa pass i en dygnet runt verksamhet. Och märkligt nog samtidigt hånad av somliga. Det fanns ett par personer som gav kommentarer om att jag skulle fått jobbet för att jag gått i säng med en chef. Hur skulle annars en liten tjej som jag lyckats få jobbet som driftchef?

Det gjorde mig så förbannad. Såg de inte hur jag kämpat och slitit? Där och då tänkte jag hoppa av. Det var inte värt att slåss mot väderkvarnar, men jag hade samtidigt starkt stöd från många håll. Efter en tid bestämde jag mig. De skulle inte segra – jag skulle segra. Gammal maktstruktur och dåliga exempel behöver besegras och övervinnas så att nytt kan ta plats. Så är det än idag så stå på dig du som brottas med gamla fördomar och avundsjuka! Och jag stegade på och det gick bra.

Så bra att jag sedan fortsatte som uthyrd säkerhetskonsult, projektledare, business controller, divisionsassistent, VD assistent, Informationsansvarig och till slut Informationschef och under de senaste tio åren med en plats i företagsledningen.

Vad drev mig framåt? Bra ledare och förebilder som stöttat och inspirerat mig, en passion och en nyfikenhet för att utveckla och vilja att göra bättre, göra mer och hitta nya lösningar för de som jobbar närmast kunderna. Och tidigt i min karriär insåg jag att det är i ledningen man kan påverka på riktigt. Det är i ledningen besluten fattas och det är där man kan göra skillnad. Det var därför där jag ville vara.

Under resans gång upptäckte jag mitt intresse för skrivande och kommunikation. Ett intresse som egentligen funnits sen jag var liten. Jag satt nära flera Informationschefer och insåg att det var det jag ville göra! Jag lyssnade, läste, tränade, lärde, utbildade mig och jobbade vidare. Oerhört många timmar senare blev jag Informationsansvarig och sedan Informationschef. Jag var med och utvecklade kommunikation i alla former, varumärke, värdegrund, en ny tv-serie (Tunnelbanan på Kanal 5), ett nytt intranät, en ny medarbetartidning, byggde en ny webb och mycket annat roligt. Jag hade vandrat den långa mödosamma vägen och hade nu allt jag drömt om. Eller hade jag det egentligen?

Bolaget hade nu påbörjat en ny resa med stora förändringar och utan någon större satsning på kommunikation de närmaste åren. Och jag brann för att fortsätta utveckla kommunikationen ännu mer. Jag hade mycket lite tid för min familj. Och det fanns en begynnande känsla av att det var dags att gå vidare. Jag behövde utvecklas mer, lära mig nytt, träffa nya människor.

Jag insåg att jag hade en ny dröm. Jag ville bli en av Sveriges främsta kommunikatörer. Och jag ville skriva färdigt min bok. Jag ville jobba med något som har betydelse för världen och för livet. Så hur skulle jag lyckas med allt detta? Jag är en person som gör saker till 100%. Att kombinera mitt jobb med hög kvalitet och söka nytt jobb samtidigt på sidan om var ingen bra kombination. Jag ville dessutom vara öppen mot min närmsta chef, vår VD om mina planer så att en ersättare kunde rekryteras. Här följde ett halvårs tid av funderingar, analys och diskussion med familj och vänner. Jag hade 6 månaders uppsägningstid, bra lön, tjänstebil, inflytande och jag tänkte nu säga upp mig utan att ha nytt jobb klart.

Sagt och gjort. Jag hoppade utan livlina och när jag väl bestämt mig var det en härlig känsla av frihet, mod och styrka. Jag kände att jag kan, måste och vågar och jag gjorde det. En del sade jag var galen. Några sade jag var modig. Själv var jag fantastiskt nöjd och jag har aldrig någonsin ångrat mitt val. Det var väldigt modigt!

En kollega sade en dag på jobbet innan jag slutade att jag var hans hjälte för mitt mod. Och han önskade att han hade samma kraft. Jag var någons hjälte. Det största var att jag vågade och det näst största var att jag var någons hjälte.

Sedan började min resa mot något helt nytt. En spännande och lärorik tid med både med- och motgångar. Jag lärde mig hur man hittar jobb, hur man söker jobb, hur man hittar nya nätverk, rekryterare, hur man använder sociala medier och vad man inte gör när man ska söka nytt jobb efter så lång tid i ett bolag. Jag lärde mig tips och trix och hittade nya vänner. Det är en egen spännande historia som jag gärna delar framöver.

Ganska exakt ett halvår efter att jag sagt upp mig fick jag mitt nya jobb. Som Kundkommunikatör i energibranschen på ett litet intressant elbolag i Södertälje som heter Telge Energi och som bara säljer el från sol, vind och vatten. Ett elbolag som tänker på lite mer än bara el och jobbar med långsiktiga mål som handlar om att göra världen lite bättre och som tar klimatfrågan på allvar. Målet är att öka andelen förnybar energi och minska koldioxidutsläppen. Och jag tränar för Tjejvättern, jag skriver min bok, umgås med min familj, utvecklar kommunikation och lär mig nya saker nästan varje dag.

Jag lever nu till stor del det liv jag vill leva. Och jag hoppas min historia inspirerat dig. Ta dig tid, våga känna och fundera över vad du egentligen vill med ditt liv. Fundera över hur du ska nå dina mål och gör en plan. Gör de förändringar som behövs.

Och du – glöm inte att du kan vara din egen hjälte. Ingenting är omöjligt – det är bara olika svårt.

”Det enda som står mellan en människa och vad hon vill ha ut av livet är oftast bara viljan att pröva och modet att våga tro att det är möjligt.” –Richard M. DeVos

/Anni Svensson

Mitt namn är Anni Svensson och jag är snart i mina bästa år. Använder magkänsla, förnuft, humor och positiv tankekraft för att glida så glatt som möjligt genom livets upp- och nedgångar.

 Jag är ett maskrosbarn. Med en övertygelse om att oavsett var eller vad man kommer ifrån och vad man möter i livet kan man göra det man vill och nå dit man vill. Men det krävs hårt arbete, en innerlig stark vilja, envishet, tro, mod och någon eller något som ger kraft på vägen. Har en önskan om att inspirera och ge mod och hopp till andra människor. Intresserad av människor, ledarskap, motivation och kommunikation. Tror på kommunikationens starka kraft och älskar att skriva. Jag vill förbättra världen eller i alla fall göra något i världen lite bättre.

 Bästa tips: Tro på dig själv, våga förändra det som inte känns bra. Livet är för kort för att inte må bra och ha kul. Lyssna, dela med dig, ge beröm och var generös.

 Favoritcitat: Det enda som står mellan en människa och vad hon vill ha ut av livet är oftast bara viljan att pröva och modet att våga tro att det är möjligt. /Richard M. DeVos

Drömmer om: Att ge ut min alldeles egna bok på temat ”Ingenting är omöjligt.”
Kontakt: Twitter – @annisvensson eller LinkedIn alt. e-post: annimysvensson@hotmail.com

Kommentarer

  1. […] som blev en framgång var ”Dröm inte det du vill göra, gör det du vill göra” och ”Ingenting är omöjligt” och  ”Vrider du också på […]

  2. […] som blev en framgång var ”Dröm inte det du vill göra, gör det du vill göra” och ”Ingenting är omöjligt” och  ”Vrider du också på […]