Bloggar

Drivkraft kommer från att dela med sig

By  | 

– Var får du all din drivkraft ifrån?

Den frågan har jag ofta fått. Har stundtals faktiskt frågat mig själv samma fråga.  Jag tror att det inte handlar om hur många saker man har på gång eller vad man gör, utan det handlar om att man känner en drivkraft som driver en framåt.  Alla är vi olika, men likt många av mina kreativa medsystrar känner man ofta ett behov att skapa, få utlopp och inspirera. Jag tittar tillbaka på min studietid då jag studerade journalistik på högskolan och hade tagit på mig mitt första danslärarjobb på Studjefrämjandet. Under den tiden studerade jag väldigt många timmar om dagen men gick alltid upp klockan 8 på lördag och söndag för att färdas från Solna till Fittja, för att dansa orientalisk dans med ett gäng härliga kvinnor. Den energin jag således fick tillbaka från dessa kvinnor kom att förstärka min drivkraft och fick mig att återigen nästa helg sitta på röda linjen in mot Fittja.

Efter studietiden var det tufft att få ett fast jobb, alla vet att journalistiken är en tuff bransch men jag provade alla olika vägar. Ett tag föreläste jag runt i alla skolor i Stockholm mot rökning, praktiserade, vikarierade, tog många projektanställningar på olika håll, kom att driva ett pilotprojekt för att sedan bli projektledare. Under alla dessa stationer jag befann mig på fanns det alltid inspirerande kvinnor som inspirerade mig.  Och så dansen. Ja den följde med mig och fick mig att få ännu mer energi.

Jag har alltid trott på den potential människan har att kunna motivera och inspirera andra. En dos av ödmjukhet och öppenhet kanske krävs i sammanhanget men annars är det något vi alla har inom oss. Tänk er ett rum med ett gäng drivna människor, där alla bidrar med erfarenheter, kunskap, passion och utmaningar. Vilken dynamik som kan skapas.  Om vi alla ser de erfarenheter som vi har, för att sin tur dela med oss till andra, ja då får vi i slutändan mycket mer tillbaka. Drivkraft kommer från att dela med sig.

Idag har jag ett arbete som PR ansvarig på ett av Sveriges största viktminskningsföretag Cambridge Viktprogram och träffar regelbundet kvinnor som har en enorm drivkraft för att leva hälsosammare.  Dansen finns fortfarande med i bilden, hunnit fortbilda mig inom olika dansgenre och arbeta som instruktör. Jag engagerar mig olika nätverk och en av dem är nu, Give it forward. Jag vill avsluta med att citera Give it forwards grundidé som jag absolut står för

”Att vara empowerialist innebär att du ger bort makt och möjligheter till andra, för att få uppleva hur än mer makt och möjligheter kommer tillbaka till dig själv.”

/Maryam Melissa Shirforoushan