Bloggar

Drar min egen väg!

By  | 

”Hur kan du sluta ditt jobb som ingenjör Televerket och börja i en icke-framtidsbransch som datorutvecklare!?! Och dessutom på IBM!” var frågan min far fick från släkten när han 1967 valde att hoppa av det ”trygga” jobbet på Televerket och gå till IBM. Så redan i mitten på 1970-talet bodde vi i det av entreprenörer sjudande Silicon Valley

Att vara pionjär och våga gå dra min egen väg har jag med mig hemifrån. Om att våga och att våga gå först. Att lita på magkänslan och det som känns rätt och våga följa det. Efter att genom livet ha bott och vistats i olika kulturer, både i Sverige och utomlands, har jag lärt mig att det finns många olika sätt att leva på och att inget är rätt eller fel, bara olika. Det har varit en värdefull insikt att ha med mig i mitt entreprenörskap.

Entreprenörskap och entreprenörskapstänket följer med en hela livet. En nyfikenhet driver mig framåt med frågor som: Varför då? Hur? Kan man göra detta på ett annat, smartare sätt? Vad blir det om man kombinerar olika metoder? Våga prova, tänka om och tänka nytt är andra egenskaper som utmärker ett entreprenöriellt tänkande.

Många jämställer entreprenörer med egna företagare men man kan lika gärna vara entreprenör och anställd. Det är inte anställningsformen som avgör om du är entreprenör eller inte utan som sagt ditt förhållningssätt till livet och hur du väljer att leva det. Detta blev tydligt för mig när jag skrev min bok ”WIFL- Work In Fake Life – Din guide till det digitala arbetslivet” som kom ut som den första svenska boken inom området i höstas (2013).

Webbföretagare, webbentreprenörer/digitala entreprenörer, digitala nomader och anställda är ett område jag skriver om och där blev det tydligt att i det digitaliserade arbetslivet, där vi alla deltar numera, kommer entreprenörskapet och det tänket vara en framgångsfaktor och nödvändighet i det nya och digitaliserade arbetslivet.

Det finns politiska beslut på EU-nivå där man talar om entreprenörer och egenföretagare som en förutsättning för ett starkt Europa och det satsas mycket pengar på att förverkliga det. Framförallt för kvinnligt entreprenörskap.
I Sverige är entreprenörskap ett obligatoriskt ämne i både grund- och gymnasieskolan så framtidens medarbetare är skolade i entreprenörskapstänket.

Framtidens medarbetare måste vara bland mycket annat vara självgående, driftiga, ansvarstagande och kunna leverera i tid. Egenskaper som också krävs av en entreprenör.

Tänk om, tänk nytt och just do IT!

/Cathrin Frisemo