Bloggar

Dröm inte det du vill göra. Gör det du vill göra.

By  | 

”Du är min hjälte” var ett citat från en tidigare kollega i mitt första blogginlägg ”Ingenting är omöjligt”. Jag blev fantastiskt glad när jag fick ett mejl idag med rubriken ”Du är fortfarande min hjälte…” Hen hade läst min blogg och ville åter igen ge mig peppning och heja-rop. Hen själv sitter fortfarande fast i ”inte-ha-modet-att-förändra-men-jag-borde” på samma plats och samma jobb. Och många andra har frågat mig om hur man vet vad som är rätt och hur man gör? Och tanken kom om att jag kan berätta hur jag gjorde – så kanske fler till slut vågar följa sitt hjärta.

Att följa sitt hjärta och sin känsla är svårt. Man vet att något känns fel och man vet att man borde göra något nytt. Men man har kanske en bra position, hög inkomst, plats i en ledningsgrupp, tjänstebil, stort hus, båt, stuga, lån, planerade långsemestrar osv. Mycket yta men kanske lite mindre innehåll av det som är verkligt betydelsefullt. Och kanske gnager en liten känsla djupt därinne att jag borde nog göra något annat. Det krävs mod, kraft och vilja för att våga förändra. Men när du väl bestämt dig för att nu jäklar är det dags. Vad ska du göra då? Och hur gjorde jag?

Det tog mig lång tid att utforska hur man bör tänka och i vilken ordning man gör saker. Jag hade drygt 20 år i samma företag och olyckskorparna kraxade att det där det skulle nog bli svårt. Att byta jobb efter så många år i samma företag. (Trots en fantastisk karriär och många olika tjänster på vägen.) Och inte bör man väl berätta för chefen innan man har ett nytt jobb klart. Och inte kan man väl säga upp sig innan man har ett nytt jobb. För vem vill anställa någon som redan sagt upp sig?

För att du ska spara lite tid när du snabbt vill framåt tänkte jag dela lite tips med dig. För det gick faktiskt alldeles utmärkt. Jag struntade i olyckskorparna och pratade med familj och vänner. Jag bestämde mig för att gå min egen väg. Följa mina inre värderingar. Och sikta på att göra det jag ville. Och jag sade upp mig – utan att ha ett nytt jobb klart. Jag blev inte rik på pengar men jag blev rik på innehåll. Kan jag – så kan du.

1: Ta dig tid att tänka, känn efter och ta reda på vad du VILL göra.

Vad brinner du för? Vad tycker du är kul? Vad är du bra på? Tänk noga och försök tänka bort pengar, lön, prestige och annat som ofta blockerar oss från att ta fram det vi egentligen vill. Se den här korta filmen på temat ”Vad tycker du om att göra/vad är din passion”. (Tack till hyllat.se för tipset!)

Läs tänkvärda böcker, t ex ”Send it forward”, ”David och Goliat” eller ”I Kroppen min”, surfa på sociala medier och hitta inspiration. Träna gärna och rör på dig. Jag skaffade mig Runkeeper (kul app för att mäta fysisk aktivitet) och började registrera steg på promenader och cykelvändor samtidigt som jag funderade. Och jag yogade. Kolla in yoga-appen ”Being bubble” för hemmayoga. Jag var in i döden trött, men blev piggare av lite träning. De bästa idéerna kom då.

Iderummet_If_you_cant

Källa/inspiration: Beautiful Minds

2: Våga tro att allt är möjligt.

När du börjar få en aning om vad du kanske vill göra. Gör en lista med för- och nackdelar. Fördelar med det du gör nu och nackdelar. Se vilken sida som väger tyngst. Är nackdelarna fler med nuvarande situation, fortsätt tänka på vad du egentligen vill göra. Och kom ihåg – ingenting är omöjligt – bara olika svårt. Hitta en plats för inspiration och där du kan tänka fritt. Det här är min ”tänkar-plats” som jag ofta återvänder till:

 

iderummet_udde 

Farstanäs udde, nära havet mellan Södertälje och Järna.

 

 3: Spana in och red ut din ekonomi.

Hur ser dina utgifter och inkomster ut? Finns något du kan dra ned på? Besparingar? Innestående semesterlön? Gör en uppställning och räkna ut vad du faktiskt behöver varje månad och vad du kan vara utan. Säg upp onödiga prenumerationer och omförhandla tv, telefon, lån och försäkringar. Kolla upp din A-kassa och dina jobbförsäkringar. Vissa fackförbund har en försäkring som ingår eller som man kan teckna extra som täcker vid en kort tids arbetslöshet eller period mellan jobb. Stipendier finns att söka för en rad olika saker när du vet vad du vill göra.

4: Vill du vara anställd? Eller vill du starta eget?

Här finns två vägar att gå:

 • Jag vill starta eget företag. Kontakta närmaste Nyföretagarcentrum, anmäl ditt intresse och boka ett möte med en vägledare. Läs in dig på www.verksamt.se Där finns bra information och mallar för allt man behöver tänka på, budget och affärsplan. Andra bra sajter är www.startaeget.se och Idérummets Starta-eget-guide samt www.starta-eget.se och Fem tips till kvinnor som vill bli/är företagare. Förbered dig inför mötet med din affärsplan och fundera på företagsnamn. Glöm inte! att du kan söka starta-eget-bidrag. Det är inte enkelt att få och jag gick bet. Jag hade för bra förutsättningar att istället få en anställning så Arbetsförmedlingen som bedömer och beviljar ansökningar ville inte ens titta på min affärsidé och budget som jag lagt massor med tid på. Så gör inte som jag. Undersök först om det är möjligt för dig att få stödet på just din ort innan du lägger tid på ansökan. Fundera över om du vill göra detta på egen hand eller finns det någon eller några som du kan starta företag tillsammans med? Jag anser att Arbetsförmedlingen skulle kunna göra mycket mer för att få fler människor i arbete genom att de som verkligen vill får möjlighet till stöd vid uppstart – men det får bli ett eget inlägg. Läs även om Sara. Så att du gör saker i rätt ordning. Obs! Om du tänker söka starta-eget-bidrag registrera INTE ditt bolag innan. Du kan då nämligen inte beviljas stödet.
 • Jag vill vara anställd. Då börjar du med att skriva ett personligt brev och ett CV. Tips och tricks för personligt brev och CV kommer lite längre ner.

 

5. Nätverka.

Mycket och ofta. Virtuellt och i verkligheten! Gå med och följ nätverk där man kan hjälpa varandra med tips som t ex Give it Forward och Rättviseförmedlingen. Anmäl dig till seminarier och mässor kring de ämnen du är intresserad av. Mingla.

6. Anmäl dig till jobbsökarsajter

som är relevanta för dig. Se till att du får prenumerationsmejl på lediga jobb. Tips på några sajter finns sist i inlägget.

7. Om du är ledare och/eller har specialistkompetens. Ta kontakt med rekryterare.

Det finns massor. Hör dig för med vänner och bekanta vilka de rekommenderar. Det är stor skillnad på kvalitet. Jag hade kontakt med många rekryterare. En del ville träffa mig. En del besvarade inte ens min förfrågan. Hammer & Hanborg hjälpte mig till mitt nya jobb, men det var jag själv som hittade det och jag skaffade mig lite extra uppmärksamhet genom att twittra. Tack Jonas och Hammer & Hanborg för att ni såg mig! Och tack till mig själv och Twitter!

8. LinkedIn.

Om du inte redan har ett konto på LinkedIn – skaffa ett nu. Det är gratis och det är ett bra sätt att synas, sälja in dig själv, hitta intressanta grupper och människor. På LinkedIn finns massor med olika grupper inom olika intresseområden. Utforska och anmäl dig till de grupper du tycker är intressanta. Delta i diskussioner. Bygg en profil med fakta och trevligt innehåll. Lägg in alla dina kompetenser. Glöm inte ett fint foto på dig själv! Be dina referenser och andra att rekommendera dig. Sedan är du på! Länka till sidan i ditt CV.

9. Skapa mer synlighet.

Gör en egen plats för att presentera dig och din personlighet.

 

10. Använd sociala medier!

Om du bestämt dig för att byta jobb eller starta eget. Börja marknadsföra dig – i alla kanaler som står till buds. Syns du inte finns du inte. Idag har vi t ex Twitter, Facebook, Instagram osv. Använd kanalerna men använd dem klokt. Vad vill en kund/arbetsgivare veta om dig? En tjej som jag mötte virtuellt under min jobbsökarperiod heter Helene Alfvengren och har namnet @rockspindeln på Twitter. Läs hennes enkla guider så kommer du igång snabbt! Tack @rockspindeln! Sofia Sundbergs @Twitterboken är också bra.

11. Behöver du utbildning?

Det kan hända att det du nu vill göra kräver lite mer kunskaper. Sök på nätet. Det finns utbildningar i överflöd. Både de som kostar och inte kostar. Jag hittade kurser som var på distans och gratis. Jag hittade även en kurs som bara var för mitt må-bra. Kostsam men bra. En akvarellkurs under sommaren på en folkhögskola. Då hade jag inte petat på en pensel på över 10 år! Det gav ny energi och mer tid åt att reflektera.

12. Gör en uppmuntran-tavla.

Klipp, klistra, rita, skriv, måla en tavla med positiva citat, beröm du fått och målbilder. Ta fram och kika på när du behöver energi. (Jag sparade alla mejl jag fick innan jag slutade till min tavla – godis för själen J)

13. Om du går ifrån något – lämna med flaggan i topp.

Minns att det alltid är bättre att belysa sina egna styrkor än att framhäva andras brister.

14. Ge inte upp. Det tar tid.

Det hårda jobbet tar massor av tid. Låt det ta tid. Och det kommer motgångar. Ge inte upp. Beröm dig själv för varje litet steg. Men ställ in siktet och kör! Till slut kommer du i mål!

Iderummet_the_diffren

Skriv vinnande CV och personligt brev och förbered dig noga

Mitt första och viktigaste tips är att visa att du verkligen är intresserad av just det här jobbet och just det här företaget. Ring alltid de arbetsgivare du söker jobb hos. Tala om hur intresserad du är. Din personlighet är oerhört viktig och du behöver framhålla den. Kunskap och erfarenhet är jätteviktigt när man söker jobb, men som arbetsgivare är det minst lika viktigt att hitta rätt person och personlighet.

 • Var tydlig och konkret i cv och personligt brev. Undvik klichéer och för fina ord. Skriv som det är, berätta om dina styrkor och håll det så kort du kan. Det personliga brevet – max 1 A4. CV kan variera i längd beroende på hur mkt du gjort men tänk – så kort som möjligt. Få fler tips! Och hos Shortcut fnns också fler bra tips och mallar.
 • Snyggt och prydligt. Tänk mer på text och innehåll än kreativ layout. Trevligt foto är alltid bra.
 • CV kan vara ganska statiskt. Men anpassa ditt personliga brev för varje tjänst du söker.
 • Tala om varför du söker jobbet, vad just du kan bidra med och att du har det som efterfrågas för tjänsten. Tänk på: Vad ska få den som läser att välja just dig bland hundratals andra?
 • Utgå ifrån att den som läser inte vet något annat om dig än det som står i ditt brev och CV.
 • Var tydlig med ev. luckor mellan anställningar.
 • Var påläst och förberedd inför intervjuerna. Läs inte bara på om tjänsten du söker, läs på om företaget. Fundera ut några bra frågor som du kan ställa. Det tyder på att du är intresserad.
 • Inför intervjun. Kom i god tid. Samla kraft. Ställ dig framför en spegel och säg högt att du är bäst. Sätt armarna i kors eller ovanför huvudet en stund (ger energi) och tänk att du är stark och bra. Det kommer gå bra på den här intervjun. Tankens kraft är starkare än du tror. Lycka till!

 PS: Vissa intervjuer går inte bra. Då var det inte meningen att du skulle ha just det jobbet. Det kommer något annat bättre för dig. Slå på ett träd, sparka på en sten, skrik och gråt en stund. Ta sen nya tag. Se punkt ”Gör en uppmuntran-tavla” och punkt ”Ge inte upp”.

Kan jag – så kan du!

Exempel på jobbsökarsajter

Indeed: http://se.indeed.com/
Karriärguiden: http://www.karriarguiden.se/
Manpower: www.manpower.se
Women Executive Search: http://www.womenexecutivesearch.se/
Arbetsförmedlingen: http://www.arbetsformedlingen.se/
Jobbsafari: http://www.jobbsafari.se/?gclid=CKuLvJy4nr0CFesLcwodagsAJw
Monster: http://www.monster.se/
Offentliga jobb: www.offentligajobb.se
Metro: http://www.metrojobb.se/
Dagens Industri: http://www.di.se/standardsidor/din-karriar/
Stepstone: http://www.stepstone.se/?cid=SEAdvert_Google_2011_Brand_Felstavningar_%7Bkeyword%7D
Wise proffessionals: http://www.wise.se/sv/start/
Alumni: http://www.alumniglobal.com/locations/stockholm.asp

Kommunikation:
Hammer & Hanborg: http://hammerhanborg.com/
Sveriges kommunikatörer: http://www.sverigeskommunikatorer.se/Natverk/Lediga-jobb/
Dagens Media: http://www.dagensmedia.se/dm_jobb/jobb/
KIMM: http://www.kimm.se/sv/start/

 /Anni Svensson

Mitt namn är Anni Svensson och jag är snart i mina bästa år. Använder magkänsla, förnuft, humor och positiv tankekraft för att glida så glatt som möjligt genom livets upp- och nedgångar.

Jag är ett maskrosbarn. Med en övertygelse om att oavsett var eller vad man kommer ifrån och vad man möter i livet kan man göra det man vill och nå dit man vill. Men det krävs hårt arbete, en innerlig stark vilja, envishet, tro, mod och någon eller något som ger kraft på vägen. Har en önskan om att inspirera och ge mod och hopp till andra människor. Intresserad av människor, ledarskap, motivation och kommunikation. Tror på kommunikationens starka kraft och älskar att skriva. Jag vill förbättra världen eller i alla fall göra något i världen lite bättre.

Bästa tips: Tro på dig själv, våga förändra det som inte känns bra. Livet är för kort för att inte må bra och ha kul. Lyssna, dela med dig, ge beröm och var generös.

Drömmer om: Att ge ut min alldeles egna bok på temat ”Ingenting är omöjligt.”
Kontakt: Twitter – @annisvensson eller LinkedIn alt. e-post:annimysvensson@hotmail.com

 

 

——————————————————————————————————-
Läs om Arbetsförmedlingens nya tjänst Stöd och matchning som är för arbetssökande.

Leverantören Osynliga jobb utbildar och föreläser om hur den osynliga arbetsmarknaden fungerar och har nu öppnat upp för stöd och matchning.

Stöd och matchning Osynliga jobb

De skriver i sitt pressmeddelande.

”Vi förstår ditt liv och de utmaningar du står inför. Vi möter dig mitt i jobbstressen och får ordning på alla delar i jobbsökarprocessen. Därför säger vi i enlighet med vårt löfte till dig som kund; ”Lugn, vi hjälper dig!”. Hos oss får du en egen PM (personlig matchare), som leder dig från start till mål i vårt tiostegsprogram för boostning och matchning mot nytt jobb.”

 

 

Kommentarer

 1. […] en tid sedan blev jag kontaktad av en tjej som läst mina blogginlägg i Idérummet. Bland annat ”Dröm inte det du vill göra. Gör det du vill göra.” Hon hade blivit inspirerad och undrade om jag kunde tänka mig att bli hennes mentor. Jag blev […]

 2. […] och häromdagen kom ett mejl som berör ett blogginlägg jag skrev för över ett år sedan – ”Dröm inte det du vill göra. Gör det du vill göra.” Det har gillats och delats av över 20 000 personer och så här lång tid efteråt delas det […]

 3. […] En av mina lyckligaste dagar och jag får nypa mig i armen för att förstå. Det är på riktigt. Provar igen och det fungerar lika bra. Jag […]

 4. […] och jag är tacksam, eftersom jag älskar att skriva. På min fritid har jag bl a skrivit flera bloggtexter som gästbloggare, vilka fått oerhört bra spridning. Och en krönika blev i våras publiceras i en veckotidning. […]

 5. […] Det påminner mig om den text jag själv skrev i början av förra året som gästbloggare i nätverket Give it forward: ”Dröm inte det du vill göra. Gör det du vill göra.” […]

 6. […] Några av blogginläggen som blev en framgång var ”Dröm inte det du vill göra, gör det du vill göra” och ”Ingenting är omöjligt” och  ”Vrider du också på […]