Arbetsmarknaden

RIKTAD ANSÖKAN – VAD SKA JAG TÄNKA PÅ?

By  | 

När ett företag du är intresserad av inte har några lediga tjänster ute finns möjligheten att skicka in en riktad ansökan (spontanansökan). Men vad innebär det egentligen att skicka en spontanansökan? Vilka är fördelarna och finns det några risker?

FÖRST AV ALLT, VAD ÄR EN RIKTAD ANSÖKAN?

En riktad ansökan kan ses som en allmän ansökan du skickar till ett företag, men inte till ett specifikt utannonserat jobb. Du är antagligen intresserad av företaget eller branschen och vill visa vem du är så att arbetsgivaren har en bild av dig när en tjänst hos dem dyker upp längre fram.

VAD SKILJER EN RIKTAD ANSÖKAN FRÅN EN ANSÖKAN TILL EN UTANNONSERAD TJÄNST?

När du skickar in en riktad ansökan så blir det såklart mycket viktigare att du förklarar varför du är intresserad av att arbeta på det specifika företaget. Vad är det som lockar? Är det branschen, produkten eller företagets värderingar eller alltihop? Beskriv också gärna vilken bild du har av företaget sedan tidigare och vad du baserar den på – om du känner någon som jobbar där, har du erfarenhet från branschen, hört gott om företaget etc.

VILKA ÄR FÖRDELARNA MED ATT SKICKA EN RIKTAD ANSÖKAN?

En fördel kan vara att du redan gjort dig ett namn och visat på ditt intresse för företaget när en lämplig roll blir ledig. Om företaget snabbt behöver en ersättare eller rekrytera en ny medarbetare kan det hända att de börjar titta i sina nätverk innan de väljer att lägga ut jobbet som annons. Om du redan tidigare visat intresse för bolaget och har en ansökan inskickad kan det vara positivt för dig.

FINNS DET NÅGRA RISKER MED ATT SKICKA EN RIKTAD ANSÖKAN?

Risken att falla mellan stolarna finns alltid. Det beror helt på hur företaget hanterar eventuella riktad ansökan. Ofta kan du läsa på företagets hemsida om de tar emot spontanansökningar och till vem du i så fall skall skicka dem. Om du är osäker kan du alltid slå företaget en signal och fråga hur de brukar göra.

BÖR JAG HÖRA AV MIG EFTER ATT JAG SKICKAT IN RIKTAD ANSÖKAN?

Du kan absolut ringa personen du skickat den riktade ansökan till, visa ditt intresse och höra efter så att ansökan kommit fram. Du får helt enkelt känna av vilket bemötande du får, om du skall fortsätta höra av dig eller låta det vara ett tag. Tänk på att vara smidig i ditt första samtal som rör ansökan. Personen som svarar kanske är upptagen och inte hinner prata precis när du ringer. Ett alternativ kan vara att istället maila rekryteraren för att följa upp eller be om tid för kort samtal. Det ger han eller henne möjlighet att svara på dit mail när det passar.