Personlig intervju

Amelia Adamo

By  | 

”Viktigare att ha energi än att ha talang!”

Hur föddes din idé till att bli entreprenör?
Jag är inte så talangfull, men jag har mycket energi. Min drivkraft var att komma ifrån fattigdomen. Det blev början på min klassresa. Min mamma emigrerade till Sverige som ensamstående ung kvinna vid 23-årsålder och arbetade hårt för att vi skulle ha ett drägligt liv. Jag är uppvuxen i en 2:a i förorten Solberga, där mina kamrater hade det bättre ställt än vad vi hade. Vi var de enda utlänningarna och jag förstod tidigt att nyckeln till att förändra mitt liv var att bli svensk så fort som möjligt. Jag var beredd att arbeta hårt och bygga upp goda relationer runtomkring mig. Det öppnade dörrarna för mig.

Vilka är dina bästa tips och råd för för de kvinnor som vill förverkliga sina idéer och utvecklas som entreprenör?
Jag brukar säga att det är bättre att ha energi än talang. Med en stark inre drivkraft kan du komma långt, och i mitt fall har det varit en förutsättning. Jag ville göra karriär och har man barn måste man se till att det finns hjälp av olika slag. Har man en chefspost så se till att du inte är borta för mycket, skaffa barnflickor eller andra som kan hjälpa dig med barnen. Räkna inte bara med mannen.

Vilka kvinnliga förebilder har inspirerat och positivt förändrat ditt liv?
Från min barndom så är det den villkorslösa kärlek min mamma gav mig och den trygghet som jag har fått med mig från henne, att jag duger som är. Jag är mycket stolt över min mamma, och över den livsresa hon har gjort. Sedan hade jag i början av min karriär en kvinnlig chef som var mycket trygg i sin yrkesroll. Hon lärde mig att vara tydlig, att våga förändra, göra misstag och komma igen. Det är inte hela världen om det blir fel.

Hur kan kvinnor bli bättre på att hjälpa varandra till framgångar?
Det är viktigt att vi kvinnor stöttar varandra, och inte ser varandra som konkurrenter. Jag har haft förmånen att möta kvinnor som stöttat mig på min väg och mitt djupa engagemang för andras välbefinnande kommer ifrån den hjälp jag själv har fått i livet. Något som jag nu genom mitt arbete har förmånen att få dela med mig av till andra kvinnor.

Varför är det så viktigt att ha kontroll över sin egen ekonomi?
Genom att ha kontroll på din egen ekonomi, så har du också bättre förutsättning att styra ditt eget liv.  Att ha kontroll över sin ekonomi betyder frihet och oberoende.

Amelia, har Du någon hjärtefråga som Du vill lyfta fram?
Ja, vi kvinnor offrar mycket för kärleken. Vi vill finnas till hands och vara till lags. Men gör det med måtta och kom ihåg vad ni själva vill skapa i livet. Kom ihåg era drömmar och gör vad ni kan för att förverkliga dem. Kvinnor är av tradition mer engagerade i hemmet och det är en utmaning att ha familj, men det går att kombinera karriär och familjeliv.

Några avslutande kloka ord på vägen
Välj din arbetsgivare på samma kritiska sätt som du väljer din livspartner! Du tillbringar oftast mer tid med din chef än vad du gör i hemmet, så var noggrann med vem du arbetar med. Det är meningen att vi ska trivas på våra arbetsplatser. Av glädje och bra energi når man fantastiska resultat och får massa kul på vägen.

/Helene M Stromberg