Personlig intervju

Mernosh Saatchi

By  | 

”Våga prata pengar och behåll makten över ägandet”

Hur föddes din idé till att bli entreprenör?

Mina föräldrar föreslog yrkesval som läkare, jurist eller civilingenjör, och jag insåg snabbt hur mycket roligare jag skulle få på en skola med äldre och nyfikna studenter som hade börjat nosa på detta med att starta internetbolag. Så valde jag civilingenjörsutbildning med inriktning elektroteknik på KTH. Min karriär tog fart tidigare än vad jag väntat mig för under min praktiktid på Microsoft kom jag och tre kollegor med idén att ta över den del av marknadsavdelningen som vi jobbade på och erbjuda Microsoft att köpa dessa tjänster istället. Vilket de gick med på och gjorde. Efter en tid köpte jag ut min kollegor och Humblestorm tog form. Vi har nu ca 40 anställda i två bolag och en omsättning på 50 miljoner.

Vad är din styrka som entreprenör?
Min styrka är min nyfikenhet för andra människor och för vårt samhället. Jag tror på att inge trygghet och ärlighet i kontakt med andra.  Jag tror på att skapa ett gott arbetsklimat där mina anställda  känner sig trygga i det som sker i företaget och att mångfald får råda. Sen tror jag på att låta det vara ”högt i tak” på en arbetsplats, att ha ett tillåtande kommunikativt klimat.

Hur kan kvinnor bli bättre på att hjälpa varandra till framgång?
Kvinnor behöver pusha varandra och bli bättre på att dela med oss av våra idéer. Vi måste lyfta varandra. Vi kvinnor förhåller oss mer till tvåsamhet, jämfört med män som oftare är mer grupporienterade. Vi har därför svårt att ”dela med oss” till varandra. Vi behöver förstå att genom att supporta och nätverka med varandra så blir vi också starkare. Sharing is caring, som jag brukar säga.

Vilken kvinnlig förebild har inspirerat och positivt förändrat ditt liv?
Den största stöttepelaren är min mamma. Min mamma är helt orädd av sig, och tack vare vår raka kommunikation är det något som jag bär med mig och jag är därför öppen och lyhörd i min kommunikation med andra. Jag är inte rädd för att misslyckas. Det går alltid att prova igen! En annan förebild är artisten Madonna, hon går sin egen väg och det gillar jag. Hennes musik inspirerar mig, och som ung dansintresserad tjej hjälpte hennes musik till att bygga upp min självkänsla.

Vilka är dina viktigaste råd för kvinnor som vill förverkliga sina idéer och utvecklas som entreprenör?
Det är fantastiskt att vara naiv vid en uppstart för att du är mindre rädd, vågar fråga, vågar göra fel och vågar gör modiga risktaganden! Jag har lärt mig hur viktigt det är att tidigt skriva ett samarbetsavtal för att slippa framtida  problem. Ägande är ett instrument till skapande, så värdet av tydliga samarbetsavtal, regler, förväntningar – kan inte nog understrykas. Ta in extern hjälp om så behövs för att tydligt och klart gå igenom vad som gäller. Sen vill jag säga till alla er tjejer: Våga tala om pengar, våga ta betalt, våga tjäna pengar – och bli rika!

Har du någon hjärtefråga du skulle vilja lyfta fram?
Jag brinner för att skapa mer tillit i samhället. Under min tid då jag satt med i Regeringskansliets Framtidskommission så erfor jag hur viktigt det är att inte bara ha en bild om framtiden, utan även våga lyfta obekväma frågor i förebyggande syfte. Jag ser tydligt sambandet mellan hur dagens ungdomar läser allt mindre, och att de tar allt mindre del av samhället. De överlåter därmed omvärlden till att tycka och tänka åt dem, och väljer bort sitt egna kritiska tänkande. Det oroar mig, och det vill jag vara med och förändra.

/Helene M Stromberg