Personlig intervju

Mika Kjellberg

By  | 

”Det är bättre att bli kompis med sin partner än partner med sin kompis”

Hur föddes din idé till att bli entreprenör?
Efter många år som modell utomlands kände jag en frustration över hur ineffektiv den svenska agenturmarknaden var. Jag bestämde mig för att göra något åt det. Jag insåg att det fanns en marknad för att knyta ihop en bättre process, så jag skapade MIKA  Agentur. Vad som var avgörande för mig var att min tidigare kollega Susanna var med mig.  Det kan vara ensamt som entreprenör.  Jag följde min intuition och tog med mig en kollega som jag visste att jag kan lita på och som har kunskaper som jag inte har. Vi har nu framgångsrikt arbetat mer än tjugofem år tillsammans.

Hur vet man om man är en bra match?
Leta efter någon som kompletterar dig. Vi brinner för olika saker. Hitta någon med mer kunskap, mer nätverk eller mer engagemang än dig. Låt andra växa med dig. Så släpp din prestige och välj dina strider. Jag kände starkt att jag ville arbeta med någon jag litar på. Susanna kompletterar mig genom att hon är mer drivande, och jag är den lite mer diplomatiskt lagda av oss. Vårt samarbete har vuxit till en stark vänskap genom åren. Det har lärt mig att: ”det är bättre att bli kompis med din partner är partner med din kompis”.  

Hur kan kvinnor bli bättre på att hjälpa varandra till framgång?
I min bransch är det tjejerna som står i fokus. De stöttar varandra och ingen bryr sig om vilken läggning eller vilken etnicitet du har. Det finns ingen genusfixering i vår bransch. Det är andra ideal som gäller. Att du ska vara fotogenisk och trygg i dig själv. Tjejerna är starka och drar in de stora pengarna. Det är tjejerna som har mer jobb och större valmöjligheter.

På vilket sätt är en agentur viktig i din bransch?
Agenturen är jätteviktig i början för att se till att regler och avtal följs. Det är en säkerhet för modellen innan de har kommit in i branschen. Med tiden kan modellen styra sin egen riktning.  Jag har världens bästa jobb!

Vilka kvinnliga förebilder inspirerar dig?
Mina förebilder är vardagshjältinnorna, de kvinnor och mammor som får ihop livspusslet. Men även Angela Merkel är för mig en inspirerande och stark kvinna. Detta för att hon arbetar i en mansdominerad värld. Jag gissar att hon får arbeta dubbelt så mycket för att komma dit hon vill.  Jag tror att den gamla kvinnorollen fortfarande håller oss tillbaka till viss del, men jag ser också att det är på väg att förändras genom hur vi kvinnor tar större plats i samhället. Vi blir mer medvetna om vilken potential vi har, vi börjar se vårt värde på arbetsmarknaden och med det vågar vi ta bättre betalt.

Vilka är dina viktigaste råd för kvinnor som vill förverkliga sina idéer?
Idén är allt! Vet du om att du har en bra idé så testa den. Fungerar det inte så prova igen, och om det inte fungerar då heller så har du i alla fall försökt. Du kan ha världens bästa idé, men om den kommer vid fel tillfälle så hjälper det inte. Timing is everything! Du måste också vara beredd på att arbeta hårt och du måste vara uthållig. Se till att omge dig med människor som uppmuntrar och peppar dig. Hitta också nya människor som kan komplettera dig och lära dig nya saker.  Men viktigast av allt är att följa din intuition.  Den leder dig rätt om du bara lyssnar.

/Helene M Stromberg