Mat

Periodisk fasta minskar risken för sjukdomar

By  | 

En ny studie visar att periodisk fasta kan sänka risken för hjärtsjukdom, cancer, diabetes och andra åldersrelaterade sjukdomar.

I den kliniska studien ingick 100 vuxna mellan 20 och 70 år som fick äta enligt en fasteliknande diet under fem dagar varannan månad under totalt tre månder.

– Denna studie visar att människor kan få betydande hälsofördelar genom en periodisk fasteliknande kost. Tidigare studier har visat en rad hälsofördelar hos möss, men detta är den första randomiserade kliniska prövningen med tillräckligt många deltagare för att visa att dieten är möjlig, effektiv och säker även för människor, säger Valter Longo, chef för University of Southern California Longevity Institute.

Forskarna följde deltagarna under två års tid. De delades in i två grupper där den ena gruppen var kontrollgrupp. Kontrollgruppen ombads att fortsätta sina normala matvanor under tre månader medan den andra gruppens deltagare fick prova en fasteliknande diet under dessa tre månader.

Den fasteliknande dieten gick ut på att de fick inta en särskild dietprodukt, L-Nutra, under fem dagar varje månad. Dieten gav mellan 750 och 1100 kalorier per dag.

Efter tre månader ändrade man så att kontrollgruppen fick följa den fasteliknande dieten under tre månader.

Forskarna kom fram till att deltagarna på en fasteliknande diet fick följande fördelar:

– gick ner cirka 3 kilo i vikt- minskade sitt midjemått med 2,5-5 cm – det systoliska blodtrycket sjönk med 4,5 mmHg- det diastoliskt blodtrycket sjönk med 3,1 mmHg- IGF-1 nivåerna sjönk mellan 21,7 ng/ml och 46,2 ng/ml- kolesterolet sjönk med ca 5 mg/dl hos alla och med 20 mg/dl hos dom med högt kolesterol när studien började.

– Våra deltagare har behållit dessa effekter, även sedan de gått tillbaka till sina normala matvanor, säger Longo.

Han tillägger:

Fasta verkar vara det mest fördelaktiga för personer med stor risk för sjukdom, som personer med högt blodtryck, övervikt eller prediabetes.